Automobilizam

October, 2017

September, 2017

 • 6 September

  Jugo „koral 45”

  Najjeftiniji auto svih vremena. Ni danas nije rešena misterija kako je tadašnjem rukovodstvu uspelo da izveze ovaj auto u Ameriku.

April, 2017

 • 16 April

  RENAULT 4 – DŽIP ZA FARMERE

  Ovaj automobil za srednju klasu zvanično je predstavljen 1961. godine na Salonu automobila u Parizu. Odmah je privukao veliku pažnju i predviđali su mu sjajnu budućnost, što se i obistinilo. Za 32 godine svog postojanja Četvorka se proizvodila u 16 zemalja sveta, a prodata je u više od osam miliona primeraka, što je ovaj auto učinilo najprodavanijim francuskim automobilom svih vremena.

 • 15 April

  SPAČEK – ČUVAR VEČITE MLADOSTI

  Posle Topolina u Italiji i Bube u Nemačkoj, koji su stvoreni kao automobili za široke narodne mase, konstruktori Citroena dobili su zadatak da naprave kola koja „mogu da idu brzinom od 60 km na sat, da povezu dva putnika, vreću krompira do 50 kilograma, galon vina, da njima upravlja i obična domaćica, da ne troši više od 3 litre benzina i da se tokom vožnje po preoranom polju ne polome jaja u korpi na zadnjem sedištu”. Konstruktori su sve to bukvalno shvatili, pa je Citroen ostao bez krova, da liči na korpu.

 • 11 April

  PRINZ 1000 – VOZI PRINCA I BUDI CAR

  Prinz 1000 je bio čudo od sportskog automobila koga su vozili zaljubljenici u brzine, jer je dostizao i do 135 kilometara na sat.

April, 2016