Jugo „koral 45”

I danas, 36 godina  pošto se u kragujevačkoj „ Zastavi”  rodio,  „jugić”  se odlično drži. Ima ga na putevima Srbije i niko se neće iznenaditi kada „ prozuji” tu negde, pored.  Uostalom voze ga i mnogi poznati, što zbog imidža, što zbog neopterećonosti  moodernim kolima.  Pevač i muzičar Inspektor Blaža, na primer, sa kojim smo nedavno razgovarali, vozi baš „ jugića”.

– To mi je prva ljubav – kaže Blaža za naš magazin. – Jeste nabudžen, doteran ali je prava mazga, izdržljiv i jednostavno, volim ga, navikao sam baš na „jugo 45”. Promenio bih ga i ne bi. Meni je za grad –  dobar. Za duža putovanja, naravno, nije.

Prvi „ jugo 45” nastao je na osnovu zamisli dizajnera iz italijanske kompanije Fiat. Nacrt za automobil napravljen je po šasiji „fiata 127” koji je bio drugačiji po izgledu. Na evropskom tržištu „jugo 45” je dobio ime „jugo koral”, po nazivu zemlje gde je nastao.

Jugić koji je „ vijao „ 36 godina po srpskim putevima i  koga je mogla da priušti sebi skoro svaka porodica za vreme komunizma, kada su plate bile redovne i kada su gotovo svi radili i zarađivali,    ostaće upamćen i van svoje zemlje. Recimo u SAD, gde je proglašen, tokom osamdesetih kada se izvozio, najjeftinijim autom za kupovinu. Ikada! Bio je baš jeftin za američke prilike, pa su ga vrlo često  kupovali za snimanje filmova u kojima će nesrećnik izgoreti ili eksplodirati.

Film „ Ko je ubio Monu” počinje tako što narator ističe kako je “pre više godina kompanija Jugo izabrala je Verplank u državi Njujork za testiranje svog novog automobila. No to je neka potpuno druga priča”.U gradu gde se dešava ubistvo, svi voze „ juga”! Ima ga i u mnogim scenama sa poznatim glumcima  koji ga ostave negde kraj puta. Vozio ga je i Brus Vilis u filmu u kome umalo da ne uspe da spasi svet!

Kako je izvezen za Ameriku i danas nikome nije jasno.

Prvi prototip „ juga 45” koji je nastao 1978. godine, dve godine pre nego što će početi da se sklapa u  kragujevačkoj fabrici automobila, poklonjen je Titu. Novine su to zabeležile kao veliku senzaciju.

Za sklapanje  prvog „juga 45” bilo je potrebno ravno 17 dana. Predstavljen je uz veliku pompu i radost na Sajmu automobila u Beogradu, kada je proglašen za automobil godine! Rekordna godišnja proizvodnja, međutim, nije registrovana te godine, već osam godina kasnije, 1989. godine kada je proizvedeno 118.237 primeraka.

Proizvodnja „juga” obustavljena je 2008. godine kada je poslednji napustio proizvodnu liniju. Bilo je to baš na  dan sklapanja prve školjke – 11.11.2008.

Kragujevačka „ Zastava”  proizvela je ukupno 794.428 “jugića”.

Ruku na srce, svi se slažu, nije bio neki automobil. Toliko je urlao da  su ga iz šale prozvali „ zver”, stakla su se odmah maglila i ma koliko dugo  se vozili  magla se nije skidala sa njih.

Svaki  vlasnik „jugića” na put nije kretao bez šrafcigera. Prirodno, zbog stakla, ako propadne u vrata. Uz to, sajla za vuču je bila obavezna, jer, „ nikad se ne zna”.
Da je bio komforan – nije, samo Bog zna kako je bilo onom pozadi.

Nije imao ni  neke performanse. U proseku trošio je oko 8 litara na 100 km u kombinovanim uslovima što i nije bilo baš ekonomično.
Najveća brzina koju je mogao da razvije nije prelazila 120 kilometara na sat. A i u toj jurnjavi toliko je bio bučan da vozač i suvozač – nisu mogli da razgovaraju. Ili su iz auta izlazili promukli.

Leave a Reply