TATJANA STOJKOVIĆ – TASHA – NA BEOGRADSKI MARATON PUNIM SRCEM

Predstavnik srspke zajednice iz Amerike trčaće ulicama Beograda na ovogodišnjem Beogradskom maratonu. Tatjana Stojković – Tasha iz Floride učestvovaće na Beogradskom maratonu 22. Aprila 2017. godine. Do sada je učestvovala je na Beach Beast 5k Obstacle 2012. godine u Saint Petersburg, Florida osvojila medalju i ostavila dobar utisak na sportsku zajednicu. Učestvovala je i na 12th Annual Race for Sight-Roar Through Ybor 5k 2013 -Ybor Tampa, Florida, zatim Gasparilla Distance Classic Weekend 5K 2015. i Cigar City Brewing Tampa River Run  2015 -Tampa, Florida kao i mnogim drugim, a ove godine u februaru na Gasparilla Distance Classic 15K, Florida.

Rodjena je u Srbiji i sa roditeljima došla u Floridu u ranom detinjstvu. Oduvek je bila naklonjena sportu, u srednjoj školi trenirala je odbojku i košarku, na koledžu se bavila dizanjem tegova (weighlifting). U Tampa Bay-u živi već 17 godina i smatra da je to idealno mesto za traniranje.

Šta Vas je navelo da se bavite baš ovim sportom sportom?

Rešila sam da zravije živim i da izgubim višak kilograma 2012. godine, mada sam uvek volela sport. Trenirala sam naporno i redukovala ishranu a prijatelji su mi preporučili da učestvujem u nekim trkama. Želim da budem pozitivan primer mladim ljudima, naročito mom sestriću Jovanu koji ima 10 godina i da im pokažem da uz jaku volju i naporan rad, sve je moguće.

Osim trčanja da li se bavite još nekim sportom?

Posle Beach Beasta postala sam član Anytime Fitness-a gde sam drugačije mogla da treniram. Našla sam dobre treninge, omiljeni mi je Brazilan boot camp gde sam ojačala gornji i donji deo tela i Zumba koju sam posebno zavolela i gde sam naučila koreografske fitnes pesove iz Latinske Amerike.

Da li sebe vidite kao profesionalca ili kao amatera, s obzirom da učešće na maratonu zahteva veliko zalaganje i trud?

Trenutno treniram svaki dan, tako da bih se mogla zvati profesionalkom. Treniram kao da jesam!

Da li imate nekoga ko Vam je bio uzor, ko Vas je usmerio u tom pravcu?

Divim se Novaku Djokoviću, Ivani Španović, Sakik Hadžović IFBB Bodybuilder.

Kada je u pitanju učešće u predstojećim maratonima kakvi su Vaši planovi i dalje ambicije da se profesionalno bavite ovim sportom?

Treniram maksimalno da bih imala dobre rezultate na  maratonu (42 km, 26 milja), i posle toga triatalon (plivanje 1.5 km (0.93 mi), bicikl 40 km (25 mi) i trcanje 10 km (6.2 mi). Radim na tome svaki dan. Trenutno učim pravila u novom sportu za mene “Road Cycling” gde moraš da učestvuješ u preko 25 trka i budeš u prvih 10 u 10 trka kako bi imao dobru poziciju.

Pripreme za maraton zahtevaju mnogo treninga i truda, kako izgleda Vaš dan i koliko trenirate?

Budim se 4 ujutru, napravim sebi laganu hranu za doručak. U teretuni sam u 5 i počnem sa laganim istezanjem i onda na tegove od 5, 8,10 pounds i uradim 12 do 15 ponavljanja 3-4 puta razne pokrete. Posle idem u park Flatwoods State Park gde na biciklu predjem 25 do 45 milja. Popodne idem na časove fitnesa i u teratanu u 6 do 8 uveče. Rano odlazim na spavanje kada treniram za takmičenja.

Šta Vas je motivisalo da učestvujete na Beogradskom maratonu 2017. godine?

Tata mi je prvi rekao za Beogradski maraton i zagolicao moj sportski duh. Ceo godišnji odmor prošle godine sam se raspitivala o maratonu tražeći i nadajući se da ću pronaći nekoga da mi se pridruži. Konačno sam ubedila rodjake da mi se pridruže, Aleksandra Stojkovića i Aleksandru Erić.

Šta očekujete od ove trke, kom se rezultatu nadate?

Za mene je čast i ponos da trčim i takmičim se u zemlji mog rodjenja. Verujem u sebe i znam da ništa nije nemoguće. Kad se probudi sportski duh u meni, pomislim da bi ispod dva sata bilo lepo za prolazno vreme.

Leave a Reply